Marija Jug Pecarić

Marija Jug Pecarić Ova izložba radova Marije Jug Pecarić, koju u Sponzi organizira galerija „Art Studio Begović“ iz Dubrovnika – u doslovnom smislu nije retrospektivna izložba, ali po broju eksponata i rasponu od skora četiri decenije rada, ipak daje potpun uvid u rad i način slikanja dubrovačke slikarice pružajući nam uvid u nekoliko stilskih i tehničkih varijanti ipak jedinstvenog i prepoznatljivog Majinog likovnog rukopisa. Nedvojbeno je raniji i najčešći rad u tehnici akvarela, rjeđe gvaša ili tempere, osigurao umjetnici čistoću izraza, transparentnost boje i blagi melodiozan tok linija, tako da i u pastoznijim namazima na slikama rađenim tehnikom ulja, njen duktus je čist, ruka sigurna i površina platna ujednačena. Nema naknadnih dodavanja slojeva boje ili ispravki osim ponekad voljnog konturiranja određenih ploha radi pojačanja ekspresije ili kompozicionog usklađivanja.

Marija Jug Pecarić Bitna oznaka ovog slikarstva je svakako unutarnja profinjenost, koja i nostalgična i melanholična stanja iz unutarnje pobude iznosi u pojavni svijet raznolikim odabirom tema i tehnike te svoje osjećaje izražava iskreno i slobodno, bez naglašene stilske pripadnosti ovom ili onom suvremenom „izmu“ ili „trendu“.

Dubrovačkoj likovnoj publici Marija Jug Pecarić poznatija je po slikama ljupkih mladih djevojaka, tužnih ili radosnih mladenki, po osamljenim i introventnim pajacima, koji možda prenose unutarnje traume umjetnice, zbunjene neusklađenošću svijeta i gubitkom harmonije koja je u prošlosti vladala odnosom čovjeka i prirode. Zbunjujući novi, a ponekad i isforsirani likovni pravci, neke nove „nihilističke“ estetike, svakako su primjećeni od strane ove vrlo senzibilne slikarice pa se i i njenom opusu mogu naći rijeđi pokušaji „usvajanja“ nekih elemenata nekog od tih pravaca, ali uvijek korigiranog i preoblikovanog na njen zaista individualan način.

Poetsko prenošenje nekog doživljaja možda i nekih glazbenih sekvenci, u likovnu materiju, u smislu ritma, harmonije, kontrasta i posebnih akcenata – prisutno je u cjelovitom opusu ove slikarice i to na vrlo profinjen i istančan način, dok samo ponegdje i to samo u rijetkim slučajevima, možda dodiruje i određenu narativnost, ali bez doslovne deskripcije slikanog objekta: osobe, mrtve prirode, figuralne kompozicije i sl.

Uvjeren sam da će ovom izložbom dubrovačka i ostala publika dobiti znatno potpuniji uvid u stvaralačko bogatstvo ove autorice koja je do sada bila više poznata tematski po akvarelima djevojaka, nevjesta, klaunova i sl.

Marija Jug Pecarić je autentična slikarica ovog podneblja, vanrednog slikovnog obrazovanja (klasa prof. Marina Tartaglie), ali uvijek samosvojna, poštena i iskrena u odabiru svog likovnog izraza, bez obzira dali je uvijek u toku suvremenih likovnih eksperimenata. Maja nam uvijek nanovo vraća ljepotu kao svoj „inat“ poružnjenom vremenu uprkos.

Tomislav Šuljak
Dubrovnik 18.3.2008
Slike s izložbe pogledajte ovdje.